Hadbjerg Skole

Forsiden


    

 

 

Skolebestyrelsens
årsberetning
blev fremlagt
på forældremøde
februar 2002.

 

 

Se billeder
af bestyrelsen
tryk her:

 

Se også:
Årsberetning 2000

tryk her

 

 

 

 


Skolebestyrelsens
årsberetning

 

Hovedtræk fra år 2001

Hadbjerg Skoles skolebestyrelse har følgende forældrevalgte medlemmer:  

Helge Sørensen, Ulla Flye, Lars Allermann Pedersen, Else Torp Christensen, Inge Sørensen, Sis Poulsen, næstformand, og Jens Kr. Skovgård, formand.                

Lærergruppen er pt. repræsenteret ved Charlotte Blaabjerg og Ruth Bugtrup, Knud Nørgaard repræsenterer SFO, Arne Rasmussen og Niels Fensby er via deres funktion på skolen ”fødte” medlemmer af bestyrelsen.

Elevrådet deltager også i en del af bestyrelsens arbejde, eleverne skiftes til at være tilstede.

Helhedsplan for skolerne i Hadsten Kommune:

Det kan med tilfredshed konstateres, at den såkaldte helhedsplan for skolerne i Hadsten Kommune, som blev udarbejdet i år 2000, stadig følges. Planen blev vedtaget af byrådet i begyndelsen af år 2001 og fungerer som prioriteringsgrundlag mht. større vedligeholdelses-arbejder og nybyggeri.

Ved planens vedtagelse blev kriterierne for tildeling af midler til skolernes vedligeholdelse og udbygning fastlagt – er der f.eks. sundhedsmæssige problemer på en skole skal de løses forud for udbygning med flere kvadratmetre, som igen går forud for de mere langsigtede ønsker etc.

Der har i lang tid været behov for mere plads på Hadbjerg Skole med 290 elever i indeværende skoleår. Helhedsplanens udmøntning betyder bl.a., at beslutning om opførelse af en ny indskolingsafdeling allerede er truffet i byrådet - indskolingsafdelingen påbegyndes opført i tilknytning til de nuværende skolebygninger snarest muligt.

 

Gymnastiksalsudvidelse og evaluering af skolestrukturen:

Helhedsplanen indeholder også et andet element med stor betydning for Hadbjerg Skoles ”fysiske fremtid”:  Projektgruppen, som har stået for projektering af indskolingsafdelingen, er sideløbende i gang med - iøvrigt i et tæt samarbejde med lokalområdets idrætsforeninger - at forberede et forslag til faglokalerenovering, herunder forbedrede idrætsfaciliteteter i tilknyt-ning til skolen. Forslaget skal laves færdigt her i det kommende forår. På den måde er der således stadig ”liv” i et efterhånden meget gammelt ønske fra skolen og lokalområdet om forbedrede faciliteteter til idrætsundervisning og fritidsaktiviteterne.

Inden byrådet til efteråret skal tage endelig stilling til skolernes ønsker til faglokale-renovering har man ønsket, at der gennemføres en evaluering af den nuværende skolestruktur, så man på den måde kan få et bredere grundlag for prioritering og beslutning. Evalueringen skal ligeledes gennemføres her i det kommende forår.

Forældresamarbejdet:

Et af grundelementerne i skolebestyrelsens arbejde er at sikre et godt, fornuftigt og frugtbart samarbejde mellem skolen og hjemmene. I de seneste år ser det igen ud til, at forældre-interessen og -engagementet på skoleområdet på det konkrete niveau (der, hvor ens barn er) er stigende. Som en af konsekvenserne heraf blev der allerede i ’99 truffet beslutning om at give klasserådene en ny opgave: Det er et krav, at der afholdes mindst et forældremøde og mindst en forældrekonsultation pr. år, men hvordan de resterende, afsatte timer til forældre-samarbejde skal anvendes, er nu et anliggende for klasseråd og lærerteam.

Udmøntningen af denne beslutning er lykkedes i store træk – bestyrelsen mener fortsat, at det er en rigtig fremgangsmåde, at lade klasserådene have konkret indflydelse på skole-hjem samarbejdet i de

enkelte klasser og har derfor i foråret 2001 udarbejdet en ”klasserådsmappe” til støtte for klasserådenes arbejde. 

Skolebestyrelsens samarbejdsrelationer:

Skolebestyrelsens indsats forbedres generelt af samarbejdet med forskellige andre “instanser”:

Foreningerne mv. bag HØST-samarbejdet stod således igen sidste efterår bag arrangementet i Ødum Kirke med efterfølgende fisketur - i regnvejr - ligesom Fællesrådet for Selling, Ødum og Hadbjerg-området fortsat deltager aktivt i arbejdet med den kommende gymnastiksals-udvidelse jf. ovenfor.

Samarbejdet med de andre skolebestyrelser i kommunen foregår i et fælles rådgivende kontaktorgan med skolebestyrelsesformændene, formand og næstformand i Børne- og Kulturudvalget, en skoleleder og kommunens skoleforvaltning som deltagere. Samarbejdet med Voldum Skole er særligt højt prioriteret, sådan at både forældre og elever i Voldum fortsat kender til og synes om Hadbjerg Skoles overbygning.

Ny skolebestyrelse i gang fra 1. april 2002:

Forældrene i en skolebestyrelse er skolens ”kritiske venner” !   I dette udtryk ligger den dobbelte betydning, at forældrene på én gang bakker op om det vigtige i at have en skole i lokalsamfundet, at vi ønsker at medvirke til, at vore børn har et trygt sted at blive undervist og at vi til stadighed er opmærksomme på eventuelle ”trusler” mod skolens fortsatte eksistens og videre udvikling.

Samtidig er det en forældreopgave i skolebestyrelsen at være kritiske sparringspartnere for skolens ledelse, lærere, pædagoger og øvrige ansatte. På den måde kan forældrene i skole-bestyrelsen medvirke til, at forældresynspunkter får indflydelse på indholdet i den praktiske hverdag i klasserne og på skolen i det hele taget.

Skolebestyrelsens opgaver er fastlagt i folkeskoleloven, i regulativer, i forretningsordener osv.   Det er imidlertid meget mere vigtigt, at ”kemien” i en bestyrelse er god, så er der næsten ingen grænser for, hvad samarbejdet kan udvikle sig til. Her er nogle eksempler på det bestyrelsen har arbejder med gennem de seneste år:

-           udarbejdelse og revision af skolens målsætning

-           lokal læseplan for IT-området

-           time- / fagfordelingsplaner og justering af timetal pr. klasse 

-           principbeslutninger om skolens virksomhed

-           differentieret undervisning i praksis

-           sundhed og motion

-           skoleboden og dens tilbud

-           alkohol- og rygepolitik

-           evaluering af indskolingsforsøget

-           skoleplan med særlige indsatsområder

-           internetfilter på elevarbejdspladserne

-           mobning

-           budget og regnskab samt decentraliseringsprincipper

-           evaluering af projekttimerne

-           personaleansættelser

-           renoverings- og udvidelsesplaner

-           buskøreplaner generelt og den sene bus fra SFO

-           trafiksikring af skoleveje og skolens område

-           parkeringsforhold

-           klasseforældreråd og klassemappe

-           praktikantordning fra Århus Dag- og Aften-Seminarium

-           standpunktsmeddelelser og karaktergivning

-           de urolige børn og børn med særlige vanskeligheder

-           forældrekursus i indskolingsforsøget

-           elevfotografering

-           mm.

 

I begyndelsen af 2002 skal der sammensættes en ny bestyrelse !  Og det er allerede givet, at der bliver behov for ”en række nye hoveder” – forældre, som er indstillet på at være skolens ”kritiske venner” i de kommende fire år.

Beretning fremlagt og taget til efterretning på forældremøde 7. februar 2002.

Jens Kr. Skovgård
formand